ALTATÁSOS GYOMORTÜKRÖZÉS

Dr. Lombay Béla
Belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területén levő szöveti, szerkezeti elváltozások, lehetőség nyílik ezek kezelésére is.

A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

Mikor végzünk gasztroszkópiát (gyomortükrözést)?

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalmak okának felderítésére. A vizsgálat alkalmával kimutatható fekély, gyomorhurut, esetleges daganat is.

A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet, illetve idegentestek, polypok, in situ carcinoma eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre.

Előkészületek

A gyomortükrözés bármely napszakban elvégezhető. Ha orvosa másképp nem rendeli, 6 óra táplálék és 4 óra folyadékmegvonás szükséges a gyomortükrözés előtt. Amennyiben nincsenek biztosítva ezek a feltételek, a gasztroszkópiát nem tudjuk korrekten elvégezni, mert az étel a gyomorban pang és eltakarhat esetleges elváltozásokat.

A vizsgálatot megelőzően vizsgáló orvosa tájékozódik korábbi kortörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről.

A vizsgálat menete

Az altatásos gyomortükrözés kezdetén aneszteziológus szakorvosunk a beteget felületes altatásba helyezi, ennek következtében a beteg ébreszthető marad, ugyanakkor a történteket nem éli meg.

A gyomortükrözés során a beavatkozást végző orvosunk egy vékony, száloptikás eszköz segítségével vizsgálja meg a nyelőcsövet, a gyomrot és a patkóbelet. Ha szükséges, szövetmintát vesz, valamint terápiás beavatkozásra is sor kerülhet, például apró polipok eltávolítása vagy vérzéscsillapítás, is megtörténhet.

A vizsgálat befejeztével a beteg hamar ébred, tudata feltisztul.

Gasztroszkópia után

A vizsgálatot követően közvetlenül, szóban tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéről, és átadjuk a leletét is. Amennyiben mintavételre került sor, és emiatt szövettani vizsgálatra is szükség van, az eredményre max. 3-5 munkanapot kell csak várnia, mivel a szövettani minták feldolgozása és leletezése az endoszkópiával egy épületben található NEWLAB patológiai laborunkban történik. Az országban egyedülállóan a szövetminta levételét követően laboros kollégáink azonnal megkezdik a feldolgozást, így a lelet a lehető leghamarabb elkészülhet, és eljuthat a vizsgálatot végző orvoshoz.

Szövődmények

Elenyésző számban léphetnek fel szövődmények: kaparó, kellemetlen érzés a torokban, ritkán hasi fájdalom, véres széklet, láz. Ezek a rutin diagnosztikus gyomortükrözés alatt nem, terápiás beavatkozás – mintavétel stb. – során esetleg előfordulhatnak. Ezekben az esetekben sürgősen tájékoztassa vizsgáló orvosát, aki azonnal megvizsgálja Önt.

A gyomortükrözés kérhető altatás nélkül is – ez ugyan kevesebbe kerül, ám a vizsgálat a legnagyobb óvatosság és a legjobb eszközpark mellett is tartogathat kellemetlenségeket az éber beteg számára.

Vizsgálat / bevatkozás neve:Ár
Gyomortükrözés altatásban82.000 Ft

Tovább a részletes árlistára…

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu