ALTATÁSOS VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS

Dr. Lombay Béla
Belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

Felkészülés a kolonoszkópiára

A sikeres vastagbéltükrözés legfontosabb feltétele a vastagbél megfelelő kitisztítása. Mindig pontosan kövesse a kezelőorvosa által elmondott diétás utasításokat!

A kolonoszkópia a végbél (rectum), a szigmabél, a vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet endoszkópos vizsgálati módszere, melynek során a vizsgáló orvos a nyálkahártya valós képét látja.

A vizsgálatot video-kolonoszkóppal végezzük, ami egy a 130-170 cm hosszú, hajlékony, irányítható véggel rendelkező, ujjnyi vastag eszköz, a végén egy mini videokamerával. A vizuális megtekintéshez világítás is szükséges, ezt nagy fényerejű, hideg fényforrás biztosítja. Lehetőség van a vizsgálat során levegő és víz bejuttatására és szívással való eltávolítására, melyek szintén szükségesek a vizsgálat elvégzéséhez.

A kamera segítségével sokszoros nagyításban, egy monitoron jól látható módon vizsgálható a bél nyálkahártyája, valamint kisebb beavatkozások (biopszia, polipeltávolítás) is könnyen elvégezhetők.

Mikor végzünk kolonoszkópiát (vastagbéltükrözést)?

A vastagbéltükrözést (kolonoszkópia) a gasztroenterológiai vizsgálatot követően az alábbi panaszok, tünetek esetén rendelheti el a szakorvos:

  • hasi fájdalom véres széklet, illetve pozitív székletvér tesztet követően
  • tartós szorulás
  • hasmenés
  • székelési habitus megváltozása
  • gyulladásos bélbetegség (Colitis ulcerosa, Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) gyanúja, illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként.
  • A vizsgálat során a diagnosztika mellett terápiás beavatkozás is történhet (polipeltávolítás, vérzéscsillapítás, biopsziás mintavétel a szövettani vizsgálathoz).

A vizsgálat menete

Endoszkópos központunkban szakorvosaink Olympus gyártmányú video-kolonoszkópokkal végzik a vastagbéltükrözést.

A vizsgálat során a hajlékony eszközzel rendszerint a vastagbél egészét tekintik át.

A kóros elváltozásokból az eszközben levő csatornán keresztül szövetmintát vesznek, és a vastagbélrák megelőzése érdekében a talált vastagbél polypusokat is el tudják távolítani.

A vastagbéltükrözés éber állapotban még a legnagyobb gondosság és a legjobb eszközpark mellett is kellemetlen beavatkozás. Ugyan valamennyivel többe kerül, de a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen, altatásban is el tudjuk végezni.

 

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vastagbéltükrözést megelőzően személyes gasztroenterológiai konzultáció szükséges az Erzsébet Fürdő Gyógyászai és Szűrőközpontban működő szakrendelésünkön, ahol a gasztroenterológus szakorvos felméri a beteg állapotát, illetve megkezdi a vizsgálatra felkészítést.

A vizsgálat sikeréhez feltétlenül szükséges a megfelelő előkészítés, melynek lényege a vastagbél diétával és előkészítő szerrel történő tökéletes kitisztítása. Erre a célra a Citrafleet nevű béltisztító port alkalmazzuk, mely kiválóan kitisztítja a vastagbelet. Ez a gyógyszer egy citrom ízű, fehér, kristályos por. Hatóanyaga a nátrium-pikoszulfát, amely a vastagbélben helyileg ható stimuláns hashajtó, valamint a magnézium-citrát, amely ozmotikus laxatívumként hat a nedvesség vastagbélben történő visszatartása útján. A bélperisztaltika serkentésével kombinált potens kimosási hatást fejt ki, ezért alkalmas röntgenvizsgálat, colonoscopia vagy műtét előtti béltisztításra.

Amennyiben a vizsgálat során az indokolt, a vizsgálatot végző szakorvos szövettani mintát vehet, illetve a beteg állapotától függően polip vagy polipok eltávolítására is sor kerülhet. Ezeknek a beavatkozásoknak a díját a vizsgálat ára nem tartalmazza.

 

Előkészületek

A vastagbélnek teljesen tisztának kell lennie ahhoz, hogy minden apró részlet vagy lehetséges, kezelést igénylő eltérés felderíthető legyen

Annak érdekében, hogy a vizsgálatot ne kelljen megismételni, a diétát és a Citrafleet előírásait szigorúan tartsa be:

5 nappal a vizsgálat előtt NEM FOGYASZTHATÓ: apró magvakat tartalmazó élelmiszerek (eper, málna, szeder, kivi, szőlő, füge, chiamag, lenmag, szezámmag, műzlik), teljes kiőrlésű magos pékáru, uborka, paradicsom, görögdinnye, sárgadinnye.

2 nappal a vizsgálat előtt NEM FOGYASZTHATÓ: zsíros tej, zsírok, teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek, saláta, zöldség, gyümölcs, burgonya, vörös hús, csokoládé, sütemény, magvak, szénsavas ital

1 nappal a vizsgálat előtt FOGYASZTHATÓ: tejtermékmentes folyadék diéta (szűrt leves, szűrt gyümölcslé, izotóniás folyadék, szénsavmentes ital, tea, kávé, cukorral vagy cukor nélkül, víz (az úgynevezett „tiszta/átlátszó folyadékok”)

A Citrafleet béltisztító gyógyszer adagolása

Ha a vizsgálat a reggeli órákban történik: Vegye be az első tasak CitraFleet port a vizsgálatot megelőző napon délután, a második tasak tartalmát este, 5 óra elteltével.

Ha a vizsgálat napközben történik: Vegye be az első tasak CitraFleet port a vizsgálatot megelőző napon este, a második tasak tartalmát a beavatkozás napjának reggelén.

Ha a vizsgálat délután/ este történik: Vegye be az első tasak CitraFleet port a beavatkozás napjának reggelén, a második tasak tartalmát napközben, 5 óra elteltével.

Fontos! A sikeres béltisztítás érdekében, valamint, hogy a beavatkozást ne kelljen megismételni, feltétlenül szükséges a gyógyszer előírásában meghatározott folyadékmennyiség bevitele!

A terápiás beavatkozások előtt szükséges a vérkép, vérzési és alvadási paraméterek ismerete (vérvétel), illetve véralvadásgátló (Syncumar, Marfarin) vérlemezke-gátló (Aspirin, Astrix) szerek szedésének átmeneti felfüggesztése.

Vastagbéltükrözés után

A vastagbéltükrözést bódításban végezzük, bódító-fájdalomcsillapító injekció segítségével. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges.

A bódító injekció alkalmazása miatt a páciens szigorúan csak kísérővel távozhat, illetve ebben az esetben gépkocsit is tilos vezetni.

A kolonoszkópiát követően a beteg otthonában a szokásos módon lehet táplálkozni, de további néhány órás pihenés és sok folyadék fogyasztása javasolt, kerülje a megerőltető tevékenységeket. Amennyiben orvosától nem kap más javaslatot, akkor a megszokott napi tevékenység 6-12 órával később már végezhető.

Veszélyes a vastagbéltükrözés?

Képzett és tapasztalt szakorvos, valamint jól felszerelt és modern műszerek alkalmazása esetén a kolonoszkópia egy biztonságos vizsgálat.

Nagyon ritkán előforduló szövődmény lehet a vastagbél sérülése, ill. falának kilyukadása (ami akkor fordulhat elő, amikor a bél falán lévő daganat vagy gyulladásos betegség miatt elvékonyodott).

Általánosságban elmondható azonban, hogy az endoszkópos vizsgálat diagnosztikus értéke háttérbe szorítja a vizsgálattal járó esetleges kellemetlenségeket.

A vizsgálatot választhatja altatás nélkül is

A vastagbéltükrözés kérhető altatás nélkül is – ez ugyan olcsóbb, ám a vizsgálat a legnagyobb óvatosság és a legjobb eszközpark mellett is tartogathat kellemetlenségeket a páciens számára

Vizsgálat / bevatkozás neve:Ár
Vastagbéltükrözés altatásban96.000 Ft

Tovább a részletes árlistára…

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu