KÚSZÓHÁRTYA ELTÁVOLÍTÁSA

Dr. Németh Gábor
Szemész főorvos, az MTA doktora, egyetemi docens

Dr. Okos Mária
Szemész főorvos

Dr. Szász Eszter
Szemész szakorvos

Dr. Eszlári Erika
Szemész főorvos

Dr. Papp Erika
Szemész szakorvos, retina specialista

Dr. Vékony Lásuzló
Szemész főorvos

Dr. Semsey István
Szemész főorvos

Dr. Pósán Gabriella
Szemész főorvos

Dr. Tornai Ildikó
Szemész főorvos

A kúszóhártya a szemfelszínt borító kötőhártya növekedő kettőzete, mely a szaruhártya felszínére terjed. Erezett, egyre nagyobb, fehéres szövetszaporulatként látható, jellemzően a szem orrhoz közelebbi oldala irányából indul. Megjelenhet csak az egyik, vagy mindkét oldalon is. Oka gyakran a napfény UV-sugárzásának hosszú távú hatása, a szeles- huzatos környezet, de sokszor minden előzmény nélkül is kialakulhat.

A pterygium egy jóindulatú elváltozás, de túlzott növekedése akadályozhatja akár a látást, fénytörési hibát okozhat, ami szemüveg viselést tehet szükségessé. Tehát nem csak esztétikai hibát jelent, hanem az életminőséget is ronthatja.

 

Kik a leginkább veszélyezetetettek?

A kúszóhártya leggyakrabban azoknál az embereknél alakul ki, akik sok időt töltenek a szabadban, erős napsugárzásnak kitéve. A huzatos, szeles, poros környezet is elősegítheti az elváltozás kialakulását. A száraz szem szindróma is jelentős rizikótényező. Kialakulása fiatalabb férfiak körében a leggyakoribb.

A pterygium diagnosztizálása, kezelése

A szemész réslámpás vizsgálattal diagnosztizálja a betegséget. Az enyhébb esetekben nem feltétlenül indokolt a kezelés, de a páciens esztétikai probléma miatt ilyenkor is dönthet a kúszóhártya eltávolítása mellett. Ha a kúszóhártya igazoltan növekszik, a szemfelszín rendszeresen gyulladt, vörös, szúródik, látásromlás is jelentkezik, javasolt a műtéti eltávolítás.

A kúszóhályog eltávolítása

A műtéti megoldás a legtöbb esetben célravezető, de a műtétet követően a kúszóhártya kiújulhat. A műtétre általában helyi érzéstelenítésben kerül sor. A beavatkozás során a kúszóhártyát a szemész mikroszkóp alatt lefejti, a szaruhártyát megtisztítja és a sebet varratokkal zárja.

Nagyobb méretű pterygium esetén a lefejtett rész pótlására saját kötőhártya szövetet használnak fel. A műtét után fedőkötés kerül a szemre, és a beteg kísérővel otthonába távozhat. Szemcseppes kezelés szükséges a beavatkozás után pár hétig. Néhány napig kerülni kell, hogy víz, szappan, vagy sampon jusson a szembe. Néhány nap elteltével már vissza lehet térni a munkába, a beteg a hétköznapi tevékenységeit tudja végezni a kezelést végző szakorvos által javasolt korlátozások betartásával. Kerülni kell a szeles, poros környezetet, valamint a strandot, uszodát. A szem vörös maradhat még egy ideig, de körülbelül egy hónap alatt ez is rendeződik.

A pterygium eltávolításának kockázatai

Mint minden beavatkozásnak, ennek a műtétnek is van kockázata. Leggyakoribb kockázat a kiújulás, mely a kúszóhártya gondos eltávolítása ellenére is előfordulhat. Előfordulhat a varratok elégtelensége, kibomlása és gyulladásos szövődmény is, mely utóbbi cseppkezeléssel megoldható.

Kúszóhártya eltávolítás esetén előfordul, hogy szövettani vizsgálatot javaslunk az eltávolított szemfelszíni szövet szövettani jellemzőinek meghatározása érdekében. A szövettan díja a műtét árán felül fizetendő.

 

Árak:
Vizsgálat / bevatkozás neve:Ár:
Kúszóhártya (1 szem)95.000 Ft

 

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu