SZEMHÉJ RENDELLENESSÉGEK MŰTÉTEI

Alsószemhéj plasztika

Felsőszemhéj plasztika

Ki és befelé forduló szemhéj műtéte

Szemhéj daganatok

A szem a legfontosabb érzékszervünk. Számos szólás tükrözi ezt, szemünk fénye, a szemem világánál drágább, vigyázz rá, mint a szemed világára stb.

De térjünk vissza az első mondathoz: érzékszerv. Valójában nem szerv, hanem egy igen összetett, finoman hangolt szervrendszer, melynek nem csupán a látásért felelős szemgolyó a része, hanem a szemgödör szövetei, szemmozgató izmok, könnymirigyek, könnyelvezető rendszer és a szemhéjak is.

A szemhéjak feladata a szemgolyó védelme, folyamatos nedvesen és tisztán tartása.

Már maguk a szemhéjak sem egyszerű szervek, megfelelő működésük finom idegrendszeri reflexek által szabályozott, melynek feltétele az is, hogy a szemhéjakat kifeszítő szalagok, lemezek, az azokat működtető izmok épek legyenek.

 

A szemhéjrendellenességeket – és itt most a műtéttel megoldható problémákat említjük – két nagy csoportra oszthatjuk:

 • kóros állapotok
 • csupán esztétikai problémát okozó állapotok.

 

Kóros állapotok

 • gyulladások

 

A szemhéjak gyulladásos állapotai műtéti megoldást akkor igényelnek, ha gyógyszeres kezelés mellett a folyamat nem gyógyul vagy letokolódik (tályog, árpa, jégárpa).

 • daganatok
 • jóindulatú daganatok, szemölcs, fibroma, egyszerű kimetszéssel operálhatóak.
 • a rosszindulatú daganatok közül gyakorisága miatt kiemelkedő az un. alapsejtes rák (basalioma). Áttétet ugyan sohasem képez, de folyamatosan növekszik, sebészi kimetszésnél mindig ép környezetben kell eltávolítani, az emiatt keletkezett szövethiány pótlása helyétől és kiterjedésétől függően már speciális plasztikai módszereket igényelhet. Emiatt fontos a minél korábbi eltávolítás.
  • szemhéj-állás rendellenességei
  • szemhéj befordulása

    

   Az alsó szemhéj befordulása az idősebb korban előforduló leggyakoribb szemhéjállási probléma, mely a beforduló szempillák által okozott irritáció miatt folyamatos gyulladást, szúró érzést, súlyos esetben szaruhártya fekély okozhat, így megoldása mihamarabb indokolt.  Kialakulása összetett, az alsó szemhéjlemez feszítő rendszere meggyengül, az oldalsó felfüggesztő szalagok megnyúlnak, emiatt a szemhéjzáró izomzat pislogáskor a szemhéjat bebillenti. Emiatt a tartós eredmény érdekében megoldása is komplex.

   • szemhéj kifordulása

   Az alsó könnypont kifordulása miatt könnyezés, súlyosabb esetben, teljes kifordulás esetén a szabadon maradt nyálkahártya felszín kiszáradása következtében krónikus gyulladás alakul ki. A szemhéj kifordulása mögött számos tényező állhat, a szemhéjak felfüggesztő rendszerének a gyengesége, arcideg-bénulás, mechanikai okok, daganat, húzó heg, szemhéjak bőrének krónikus gyulladása. Itt is alapvető, hogy a műtéti megoldással az okokat szüntessük meg, mert így érhető el optimális eredmény.

   • szemhéjcsüngés

   A felső szemhéj emelő izomzatának elégtelen működése miatt jön létre. A kozmetikai problémán túl (álmos tekintet) a pupilla takarása miatt a közepes vagy annál nagyobb fokú szemhéjcsüngés már a látási funkciókat is zavarja. Műtét előtt, főleg, ha fiatal korban, mindkét oldalon jelentkezik, ki kell zárni egy gyógyszeresen kezelhető betegséget, az un. myasthaenia gravist.

   Műtéti megoldásként a szemhéjemelő izom megerősítése ill. a részben levált izom visszavarrása jön szóba, leggyakrabban ugyanis a szemhéjemelő izomzat megnyúlása, illetve részleges leválása áll a kórkép hátterében.

    

   Esztétikai problémák

    

   A szem a lélek tükre- szól a közmondás. Valójában a szem itt a tekintet szinonimája, és a tekintet egyik meghatározó eleme a szemhéj. Korral tekintetünk is „fáradtabbá”, „nehezebbé” válhat, ennek leggyakoribb oka pedig a felső és alsó szemhéj meglazulása (un. blepharochalasis), ami egy komplex módon kialakuló, eszerint kezelendő folyamat.

   1. a szemöldökívet a szemgödör felső csontos pereméhez rögzítő szalagok meggyengülésé miatt a szemöldökív leesik, súlyánál fogva az alatta elhelyezkedő szöveteket is lefelé nyomja.
   2. a szemhéj bőrének rugalmas rosthálózata összetöredezik, emiatt a szemhéj bőre megnyúlik.

   A fenti két folyamat miatt a bőr csüngeni kezd, a szemhéjszéli ív ellaposodik, álmos tekintet alakul ki, súlyosabb esetben a lecsüngő bőrredő az oldalsó látótérrészt is kitakarja.

   1. A szemgödör csontos pereme és a szemhéjlemez (un. szeptum) közt kifeszülő kötőszövetes lemez elvékonyodik, meggyengül, rajta keresztül a szemgödör zsírszövete előboltosul, pufókás, másnapos tekintet alakul ki, a felső szemhéjredő elsimul, az alsó szemhéj esetében pedig megjelennek az un. Derrick-táskák.

    

   Cél: szemöldökív rekonstruálása, felső redő kimélyítése, püffedt kinézet megszüntetése, szemhéjív helyreállítása.

   Itt is fontos minden oki tényező korrigálása, szemöldökív megemelése, szeptum megerősítése, felesleges, megnyúlt szövetek kimetszése.

    

   Összességében egy fennálló szemhéjrendellenesség esetén mindig a problémára adott, komplex, egyéni megoldás szükséges, amiről az előzetes orvosi vizsgálat dönt.

    

   Elérhetőségek

   ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

   Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
   Nyitvatartás:
   Előjegyzés szerint.

   Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
   Email: info@erzsebetfurdomedical.hu