SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉT

Dr. Németh Gábor
Szemész főorvos, az MTA doktora, egyetemi docens

Dr. Okos Mária
Szemész főorvos

Dr. Szász Eszter
Szemész szakorvos

Dr. Papp Erika
Szemész szakorvos, retina specialista

Dr. Vékony László
Szemész főorvos

Dr. Semsey István
Szemész főorvos

Dr. Meleg Judit
Szemész adjunktus

Dr. Tornai Ildikó
Szemész főorvos

A szürkehályog a WHO definíció szerint a szemlencse olyan mértékű borússága, amely a tiszta látást akadályozza. A szürkehályog az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, sokszor mindkét szemet érintő betegség, mely kialakulásának számos rizikófaktora ismert. A szürkehályog kialakulása ellen jelenleg nincs ismert megelőzési lehetőség, a kialakuló lencseborússág folyamata nem állítható meg, nem lassítható és nem fordítható vissza. A szürkehályog műtéti megoldása az egyik leggyakrabban és egyben legeredményesebben végzett sebészeti beavatkozás, mely egynapos sebészet keretei között végezhető az esetek döntő többségében.

A szemlencse műtétjeinek elsődleges célja tehát a látás javítása, a látásminőség és az életminőség javítása.

 

A szürkehályog jellemző tünetei

 • homályos, ködös, rossz látás
 • fakó, halvány színek észlelése
 • a fényforrások (pl. autók lámpája) a korábbihoz képest zavaróbbak: jobban szóródik a fény, fénygyűrűk jelennek meg
 • az éjszakai látás jelentősen romlik
 • fokozódó rövidlátás („ismét tud tűbe fűzni”)
 • kettőslátás, szellemkép megjelenése

 

A szürkehályog és a szemlencsével összefüggő panaszok kezelési lehetőségei, a műtét indikációi, kontraindikációi

A szürkehályog gyógyítása kizárólag műtéti, a műtéti indikáció mindig egyéni.

 

A műtét indikációi:

 • ha a szürkehályog a látóélességet a beteg számára elfogadhatatlan mértékben rontja
 • ha a lencsehomályok a szemfenéki elváltozások pontos diagnózisát vagy kezelését akadályozzák
 • ha a szürkehályog gyulladást vagy másodlagos zöldhályogot (glaucomát) okoz
 • szűk zugú glaucoma egyes eseteiben a tiszta szemlencse eltávolítása is a szemnyomás jelentős csökkenését eredményezheti

 

A szürkehályogon kívül észlelt bármilyen egyéb rendellenesség esetén egyéni mérlegelés szükséges a műtéti indikációról.

A műtét kontraindikációi:

 • ha a beteg nem szeretné a műtétet
 • ha a beteg általános állapota nem teszi lehetővé a műtétet, és/vagy a megfelelő műtét utáni kezelést
 • ha szemüveggel, vagy kontaktlencsével a látóélesség megfelelően korrigálható és ezzel a beteg elégedett
 • ha a műtéttől nem várható a látás javulása, vagyis a látáromlás tényleges korlátja egy vagy több, egyéb szembetegség

 

A műtétet megelőző vizsgálatok

A szemész szakorvosi vizsgálat során kórelőzmény (anamnézis) felvétel, majd szemészeti szakvizsgálat zajlik a következők szerint:

 
Az általános és szemészeti kórelőzmény rögzítése:
 • a páciens általános állapotának, esetleges allergiáinak, gyógyszertúlérzékenységének rögzítése
 • szemészeti anamnézisre vonatkozó kérdések:
 • milyen volt korábban a két szem látása?
 • mindkét szemen teljes volt-e a látás?
 • hordott-e szemüveget, kontaktlencsét?
 • volt-e korábban bármilyen szembetegség, kezelés, műtét?

 

A szemészeti szakvizsgálat:
 • védőszervek, szemmozgások vizsgálata
 • látóélesség vizsgálata speciális olvasótáblák segítségével
 • szemnyomás mérés
 • réslámpás vizsgálat: elülső és hátsó szegmentum részletes mikroszkópos vizsgálata
 • a törőközegek átlátszatlansága esetén ultrahang-vizsgálat
 • biometria (a szem biofizikai tulajdonságainak mérése) a műlencsetervezéshez, lehetőleg optikai elven működő készülékkel, amennyiben a lencsehomályok mértéke miatt a készülék nem mér tengelyhosszat, ultrahangos mérés is

A műtétet megelőző vizsgálatok a műtét előtt maximum 1 hónappal végzendők, a biometria kivételével (ez lehet régebbi is). Amennyiben műtétre kerül sor, a műtét napján ismételt ellenőrző vizsgálat javasolt, melynek része a réslámpás vizsgálat, a törőközegek átlátszatlansága esetén pedig ultrahangos vizsgálat is.

A műtét előtt a pácienst fel kell világosítani a tervezett műtét menetéről, az esetleges szövődmények lehetőségéről, a műtét utáni kezelésről, életmódról. Ehhez a műtét előtt a páciens a betegtájékoztatót elolvassa, esetleges kérdéseinek megválaszolása után pedig a beleegyező nyomtatványt aláírja.

 

Aláírt nyilatkozat hiányában a beteg nem bocsátható műtétre!

A megszokott, egyéb betegségeire rendszeresen szedett gyógyszereket továbbra is szedni kell. Amennyiben a véralvadást befolyásoló gyógyszert szed, ezt feltétlenül tudassa orvosával, de általában ezek szedését nem szükséges felfüggeszteni.

 

A műtét előtt

A vizsgálat és a műtéti indikáció szakmai felállítása után informálni kell a beteget a műtét szükségességéről, annak előnyéről, a várható eredményről, az esetleges kockázatokról.

Meg kell állapodni a pácienssel a beültetendő műlencse típusáról (lsd. később) és a műtét után várható fénytörési eredményről (távolra és/vagy közelre lesz-e jó a látás szemüveg nélkül). Tudnia érdemes a betegnek, hogy a műtét után a tervezett távoli dioptriaértékhez képest 0,5 D-án belüli hiba aránya kb. 80%, tehát – kb. minden 5. műtét esetén – előfordulhat a pontos tervezés ellenére is szemüvegigény a műtét után.

Válaszolni kell a beteg minden, szemészeti állapotával és a műtéttel kapcsolatban felmerülő kérdésére. A beleegyező nyilatkozatot a beteg az indikáció felállításakor, a vizsgálat után hazaviheti, otthon tanulmányozhatja.

Tervezett műtét esetén az operáló orvos a beteg általános állapotáról, betegségeiről és gyógyszereléséről írásos véleményt kér a családorvostól. A cseppérzéstelenítésben végzett szemlencse műtét vérzés szempontjából kis kockázatú beavatkozás, így általában nem szükséges a vérhigító (thrombocytaaggregáció-gátló, illetve az antikoaguláns) kezelés módosítása vagy leállítása. A beteg operálhatóságának megállapítása a fenti adatok birtokában az operáló orvos felelőssége.

 

A szemlencse műtétjének technikája

A műtét döntő többségében helyi érzéstelenítésben, szemcsepp-érzéstelenítés mellett, fájdalmatlanul zajlik. Gyermek, rosszul kooperáló beteg esetén egyéb érzéstelenítési módszerek lehetségesek, azonban ezen esetekben a műtét egynapos ellátási formában általában nem is javasolt.

A műtét mai modern formája a phacoemulsificatio, mely során kisebb mint 3,0 mm széles sebet ejt az orvos a szaruhártyán, a saját, régi lencsét eltávolítja, helyére behelyezi a műlencsét, majd a szaruhártya sebét zárja, a műtéti területet antibiotikummal kezeli.

 

A két szem műtéte között ajánlott általában legalább 2 hetet várni, az első szem teljes gyógyulásáig, illetve a törőerő stabilizálódásáig, de indokolt esetekben az együlésben végzett kétoldali műtét is elfogadott. Az operatőr egyéni mérlegelése szerint a két szem műtét közti időszakot lerövidítheti.

 

Fertőzések elkerülése

A műtéttel kapcsolatban alapvető elvárás a műtét előtti és azutáni fertőzések lehető legnagyobb arányú elkerülése. A tervezett műtét előtt napokkal elkezdett antibiotikum szemcseppnek nincs igazolt megelőző hatása, sőt a műtét előtti kezelés a baktériumok rezisztenciáját indukálhatja, így a műtét előtti napokban antibiotikumos szemcseppkezelés nem javasolt.

Műtét előtt közvetlenül a szemöldök és a szemhéjak, valamint a szempillák fertőtlenítő anyagokkal lemosása javasolt. A kötőhártyazsákot a műtét előtt két alkalommal átöblítjük, ami igazoltan csökkenti a baktériumok elszaporodását a szemfelszínen, és jelentősen csökkenti a műtét utáni fertőzés kialakulását. A szemhéjak és szempillák izolálása steril, vízhatlan öntapadós fóliával történik. A műtét végén antibiotikumot alkalmazunk.

Antibiotikum szemcseppet javasolunk a műtét után legalább egy hétig. A szükséges szemcseppeket az orvos a zárójelentés megírásával egyidőben felírja, használatukról felvilágosítja a pácienst.

A műtét közbeni és műtét utáni komplikációk és azok kezelése

Műtét során jelentkező komplikációk a legnagyobb sebészi óvatosság és elővigyázatosság mellett is ritkán, de előfordulhatnak.

Ezen szövődmények gyakorisága 1-2% alatti, döntően nem okoznak jelentős csökkenést az egyébként várható látóélességben.

 

A műtét után

A műtét után a páciens akár már néhány óra múlva otthonába távozhat, védőkagylóval a szemen, családi/hozzátartozói segítséggel, kísérettel. Otthonában az első napot nyugalomban, tiszta környezetben kell, hogy töltse, az orvos által javasolt kezelést folytatva.

 

Posztoperatív ellenőrző vizsgálatok ideje

A kontrollok idejét az operáló orvos határozza meg, szemlencse műtétet követően az első kontroll 24-48 órán belül, a második kontroll a 7-30. napon ajánlott. Ha a műtét közben komplikáció lépett fel, egyedi elbírálás alapján történik a kontrollvizsgálatok idejének megállapítása. A kontrollvizsgálaton részletes szemészeti vizsgálat történik.

 

A műtét után alkalmazandó szemcseppkezelés

A műtét után minden esetben javasolt gyulladáscsökkentő szemcseppekkel történő kezelés. Nincs kontrollált tanulmány a megfelelő helyi gyulladáscsökkentő típusára vonatkozóan. Jelenleg a döntés bármilyen szer (antibiotikum, gyulladásgátló, szemnyomás-csökkentő) egyedüli, vagy kombinációban való alkalmazása az operáló orvos feladata.

Ajánlott a leggyakoribb szemészeti gyulladást okozó baktériumokra ható antibiotikum tartalmú szemcsepp adása a műtétet követően legalább egy hétig.

A műtétet követő gyulladásos szövődmények megelőzésére ajánlott valamilyen gyulladáscsökkentő szemcsepp alkalmazása, 1-4 héten keresztül.

 

Árak:

Refraktív célú lencsecsere

Műtét ára (szemenként)Lencsetervezés (szemenként)*MRSA szűrés (személyre szól)*Lencseműtét utáni kontroll (24-48 óra)**Lencseműtét utáni zárókontroll (személyre szól)**
Egyfókuszú műlencse beültetése279.000 Ft16.000 Ft6.000 FtTérítésmentes15.000 Ft
Egyfókuszú tórikus műlencse beültetése379.000 Ft16.000 Ft6.000 FtTérítésmentes15.000 Ft
Nyújtott fókuszú műlencse beültetése479.000 Ft16.000 Ft6.000 FtTérítésmentes15.000 Ft
Trifokális műlencse beültetése479.000 Ft16.000 Ft6.000 FtTérítésmentes15.000 Ft
Tórikus trifokális műlencse beültetése569.000 Ft16.000 Ft6.000 FtTérítésmentes15.000 Ft
Nyújtott fókuszú tórikus lencse beültetése569.000 Ft16.000 Ft6.000 FtTérítésmentes15.000 Ft

* Lencseműtéthez szükséges vizsgálatok és árak.

** Műtét utáni kontrollok.

 

 

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu