ALTATÁSOS GYOMOR ÉS VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS

Dr. Lombay Béla
Belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

Felkészülés a kolonoszkópiára

A sikeres vastagbéltükrözés legfontosabb feltétele a vastagbél megfelelő kitisztítása. Mindig pontosan kövesse a kezelőorvosa által elmondott diétás utasításokat!

A gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés a legnagyobb óvatosság és a legjobb eszközpark mellett is tartogathat kellemetlenségeket a beteg számára. Ezért célszerű e beavatkozásokat altatásban elvégezni. Az altatásban lévő beteg a vizsgálat kellemetlenségeit nem éli meg, majd a vizsgálatok befejeztével hamar kitisztult tudattal ébred.

Az altatásos gyomor- és vastagbéltükrözés esetén e két vizsgálatot egyszerre, pontosabban rögtön egymás után végezzük el, így egyetlen beavatkozással felmérhetjük betegeink teljes tápcsatornáját, szövettani mintát vehetünk vagy kisebb beavatkozásokat is elvégezhetünk.

A vizsgálat menete

Altatásos gyomor és vastagbéltükrözés kezdetén aneszteziológus orvosunk a beteget altatásba helyezi, amely során a beteg ébreszthető, ugyanakkor a történteket nem éli meg.

Elsőnek a vastagbéltükrözésre kerül sor, amely során egy kb. 170 centiméter hosszú eszközzel rendszerint a vastagbél egészét tekintjük át. A kóros elváltozásokból az eszközben levő csatornán keresztül szövetmintát veszünk, és a vastagbélrák megelőzése érdekében a talált vastagbél polypokat is el tudjuk távolítani.

Ezt követően orvosunk gyomortükrözést is végrehajt, amely során egy vékony, száloptikás eszköz segítségével vizsgálja meg a nyelőcsövet, a gyomrot és a patkóbelet. Ha szükséges, az eszköz segítségével szövetmintát vesz, valamint terápiás beavatkozásra is sor kerülhet, például apró polipok eltávolítására vagy vérzéscsillapításra.

A vizsgálatok befejeztével a beteg a megfigyelőszobában marad, ahol felügyelet mellett hamar kitisztult tudattal ébred.

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vizsgálatokat megelőzően személyes gasztroenterológiai konzultáció is szükséges, ahol a beavatkozást végző szakorvos felméri a beteg állapotát, illetve megkezdi a vizsgálatra felkészítést. Egy további személyes találkozás is szükséges lehet az altatást végző aneszteziológus szakorvossal az altathatóság eldöntésére.

Amennyiben a vizsgálat során az indokolt, a vizsgálatot végző szakorvos szövettani mintát vehet, illetve a beteg állapotától függően polip vagy polipok eltávolítására is sor kerülhet. Ezen beavatkozások díját a vizsgálat ára nem tartalmazza.

A vizsgálat sikeréhez elengedhetetlen a megfelelő előkészítés, melynek lényege a vastagbél tökéletes kitisztítása, mely különböző előkészítő szerekkel történhet. A vizsgálat sikeréhez feltétlenül szükséges a megfelelő előkészítés, melynek lényege a vastagbél diétával és előkészítő szerrel történő tökéletes kitisztítása. Erre a célra a Citrafleet nevű béltisztító port alkalmazzuk, mely kiválóan kitisztítja a vastagbelet. Ez a gyógyszer egy citrom ízű, fehér, kristályos por. Hatóanyaga a nátrium-pikoszulfát, amely a vastagbélben helyileg ható stimuláns hashajtó, valamint a magnézium-citrát, amely ozmotikus laxatívumként hat a nedvesség vastagbélben történő visszatartása útján. A bélperisztaltika serkentésével kombinált potens kimosási hatást fejt ki, ezért alkalmas röntgenvizsgálat, colonoscopia vagy műtét előtti béltisztításra.

Fontos, hogy az altatószerek beadását követő órákban visszamaradhat átmeneti bizonytalanság, így például autót nem szabad vezetni.

A vizsgálatot választhatja altatás nélkül is

A gyomor és vastagbéltükrözés kérhető altatás nélkül is – ez ugyan olcsóbb, ám a vizsgálat a legnagyobb óvatosság és a legjobb eszközpark mellett is tartogathat kellemetlenségeket a beteg számára.

Vizsgálat / bevatkozás neve:Ár
Gyomor- és vastagbél tükrözés altatásban149.000 Ft

Tovább a részletes árlistára…

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu