KI ÉS BEFELÉ FORDULÓ SZEMHÉLY MŰTÉTE

Dr. Okos Mária
Szemész szakorvos

Dr. Eszlári Erika
Szemész szakorvos

Normál esetben a felső és az alsó szemhéjak befedik a szemgolyót: nyitott állapotban részlegesen, zárt helyzetben pedig teljesen. Az emberi test többi szövetéhez hasonlóan idővel a szemhéj is veszít rugalmasságából, és előfordulhat, hogy megereszkedése következtében az alsó szemhéj kifordul (ectropium), vagy befordul (entropium).

Ezek a szemhéj-rendellenességek az esztétikai, kozmetikai problémákon kívül szemészeti panaszokat is okozhatnak, és akár a látást zavaró problémához is vezethetnek.

 

A szemhéj befordulása – entropium
Az entropium kialakulása

A kötőszöveti rostok meggyengülése következtében a szemhéj izmai az alsó szemhéjat befelé billenthetik, melynek következtében a szempillák súrolják, dörzsölik a szemfelszínt, vagy a szaruhártyát. Az érintkezés kellemetlen idegentest-érzést, szúródást, irritációt, könnyezést vált ki. Idővel a kötőhártyán vörösség, a szaruhártyán hámhiány alakulhat ki. Előrehaladottabb stádiumban ez a folyamat kötőhártya- és szaruhártya-gyulladást, akár fekélyt okozhat, mely kezelés nélkül súlyos látásromláshoz, sőt vaksághoz is vezethet.

 

Az entropium kezelése

Az entropium gyógyítása műtéti beavatkozást igényel: a szemhéj állását többféle műtéttel kezeljük, legtöbbször a szemhéj belsejében található izom kiirtása is szükséges a szemhéj bőrének megrövidítése és megfeszítése mellett.

 

A szemhéj kifordulása – ectropium
Az ectropium kialakulása

Ha az alsó szemhéj jelentősen megereszkedik, a szemhéj kifelé fordulhat, így a szemhéjak zárásakor a szemhéj már nem tudja védeni a szemfelszínt és a szaruhártyát. Ennek következtében a szemfelszín száradása, és következményes ismétlődő gyulladás alakulhat ki, de akár hámhiány is létrejöhet és fekély is keletkezhet. Az alsó szemhéj kifordulása sokszor a belső zugban lévő könnypont kifordulásával kezdődik, ilyenkor jellemző első tünet lehet a fokozott könnyezés.

 

Az ectropium kezelése

Átmenetileg műkönnyek és a szemfelszínt nedvesítő kenőcsök használhatók a szem felszínének védelmére és a gyulladás mérséklésére. Az ectropium végleges gyógyításához azonban rendszerint sebészeti beavatkozás szükséges, amit helyi érzéstelenítéssel végeznek.

A műtét eredménye hosszan tartó, azonban az évek múltával a bőr és a szemhéj lágy szövetei tovább lazulhatnak, ezért a probléma részlegesen visszatérhet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha szemhéja befordulását vagy kifordulását észleli, mihamarabb keressen fel szemész szakorvost, mert a problémának komoly következményei lehetnek.

 

Az ectropium és entropium-műtétek utáni felépülés

A műtétet követően néhány óra elteltével haza lehet menni. A varratok eltávolításáig védeni kell a szemhéjat és a szem környékét a víztől, az erős napfénytől, illetve kerülni kell a szemhéjak sminkelését, dörzsölését is.

 

A szemhéj-műtétek lehetséges szövődményei

A műtét alacsony rizikójú, de mint minden beavatkozásnak, lehetnek kockázatai, szövődményei.

 

A műtét általános szövődményei lehetnek:
  • duzzadás, véraláfutás a szemhéjakon, de akár a kötőhártya alatt is (1-2 héten belül elmúlik),
  • a műtéti terület fertőzése,
  • vérzés.

 

A műtét speciális szövődményei lehetnek:
  • a szaruhártya sérülése,
  • kozmetikai problémák.

 

Árak:
Vizsgálat / bevatkozás neve:

Ár:
Be-, kifelé forduló szemhéj (1 szem)95.000 Ft

 

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu