ZÖLDHÁLYOG SEBÉSZETI ÚTON TÖRTÉNŐ KEZELÉSE 

Dr. Németh Gábor
Szemész főorvos, az MTA doktora, egyetemi docens

A glaukóma egy olyan szemészeti betegség, mely kezelés nélkül előrehaladó látóideg-károsodást, a látóidegrostok pusztulását okozza, ami hosszú távon károsíthatja a látóteret és a látást is, végső soron akár vakságot is létrehozva. Kialakulásának legfőbb rizikófaktora a magas szemnyomás.

A zöldhályog kezelése elsősorban és az esetek többségében szemcseppekkel történik. Amennyiben a szemcseppek hatása nem elég, illetve ezek mellett is a látóidegkárosodás előre halad, szükség lehet lézeres eljárások vagy műtéti technikák alkalmazására. A műtéti típusok szerteágazók, céljuk a szemnyomás műtéti csökkentése annak érdekében, hogy megelőzze vagy lassítsa a látóidegrostok további pusztulását.

A zöldhályog-ellenes műtétek során a szem belsejében nyitnak olyan új apró nyílásokat, melyek lehetővé teszik a szemben termelődő folyadék (csarnokvíz) fokozottabb elfolyását, így a szem belső nyomásának csökkentését.

A műtét előkészítése részletes szemészeti vizsgálatból és szemnyomásmérésből áll. A kezelőorvos meggyőződik arról, hogy a műtét indokolt és biztonságos a páciens számára.

A műtétet általában helyi érzéstelenítésben végzik, de néha altatásra is szükség lehet.

Műtéti technika: A zöldhályog-ellenes műtét során a szemsebész a kötőhártya felbontása után az ínhártyán nyitott kis szövetablakon keresztül alakít ki egy nyílást a szemgolyó belseje felé, hogy a szemben termelődő folyadék jobban el tudjon folyni. A beavatkozás végén a műtéti területen varratokat helyez be és a szem felszínét borító kötőhártyát is varratokkal zárja.

A zöldhályog-ellenes műtétek utáni kezelés kulcsfontosságú a sikeres gyógyuláshoz és a jó eredmény kialakulásához. A műtét után szemcseppek további használatára lehet szükség a szemnyomás szabályzásához és a rendszeres ellenőrzések is fontosak. A műtétnek lehetnek kockázatai is, például a sebfertőzés veszélye, vérzéses szövődmények és a vártnál alacsonyabb szemnyomás, következményes érhártya-leválással.

Utókezelés: A műtét után a páciensnek szemcseppeket kell alkalmaznia, vagy egyéb gyógyszereket kell szednie a szemnyomás csökkentéséhez és a gyógyulás elősegítéséhez. Rendszeres ellenőrzésekre is szükség lesz a műtét után.

Lehetséges komplikációk: A zöldhályog-ellenes műtétek során felléphetnek komplikációk, például a szemnyomás túlzott csökkenése vagy újbóli növekedése, fertőzés, a varratok kibomlása, túlzott hegesedés vagy gyulladás. Ezeket az esetleges komplikációkat kezelni kell, és ezért fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés.

A zöldhályog-ellenes műtétek alkalmazásáról a kezelőorvos dönt. Más kezelési lehetőségek is léteznek a glaukóma kezelésére, és azokat a páciens egyedi állapotának és szemnyomásának függvényében kell megfontolni. A glaukóma kezelése és az erre alkalmazott műtétek minden esetben személyre szabottak, és a páciens szükségletei és körülményei alapján kerülnek kiválasztásra.

A zöldhályog-ellenes műtétek tehát hatékony módjai a glaukóma kezelésének abban az esetben, ha szemcseppkezeléssel és/vagy lézeres módszerekkel nem megfelelő mértékben csökken a szemnyomás és a látóidegkárosodás mértéke igazoltan előrehalad. Minden esetben a páciens egyedi szükségleteit és a betegség állapotát figyelembe véve kell dönteni a kezelési lehetőségekről. A páciensnek részletesen meg kell beszélnie az orvossal a műtéttel kapcsolatos kérdéseit és aggodalmait, mielőtt dönt a beavatkozásról.

 

Árak:
Vizsgálat / bevatkozás neve:

Ár:
Zöldhályog sebészeti úton történő kezelése 220.000 Ft

 

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu