GYOMORTÜKRÖZÉS ÉS VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS ALTATÁS NÉLKÜL

Dr. Lombay Béla
Belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

Felkészülés a kolonoszkópiára

A sikeres vastagbéltükrözés legfontosabb feltétele a vastagbél megfelelő kitisztítása. Mindig pontosan kövesse a kezelőorvosa által elmondott diétás utasításokat!

Az altatásos gyomor- és vastagbéltükrözés esetén e két vizsgálatot egyszerre, pontosabban rögtön egymás után végezzük el, így egyetlen beavatkozással felmérhetjük betegeink teljes tápcsatornáját, szövettani mintát vehetünk vagy kisebb beavatkozásokat is elvégezhetünk.

A vizsgálat menete

Először a vastagbéltükrözésre kerül sor, amely során egy kb. 170 centiméter hosszú eszközzel rendszerint a vastagbél egészét tekintjük át. A kóros elváltozásokból az eszközben levő csatornán keresztül szövetmintát veszünk, és a vastagbélrák megelőzése érdekében a talált vastagbél polypokat is el tudjuk távolítani.

Ezt követően orvosunk gyomortükrözést is végrehajt, amely során egy vékony, száloptikás eszköz segítségével vizsgálja meg a nyelőcsövet, a gyomrot és a patkóbelet. Ha szükséges, az eszköz segítségével szövetmintát vesz, valamint terápiás beavatkozásra is sor kerülhet, például apró polipok eltávolítására vagy vérzéscsillapításra.

Tudnivalók a vizsgálattal kapcsolatban

A vizsgálatokat megelőzően személyes gasztroenterológiai konzultáció is szükséges, ahol a beavatkozást végző szakorvos felméri a beteg állapotát, illetve megkezdi a vizsgálatra felkészítést.

Amennyiben a vizsgálat során az indokolt, a vizsgálatot végző szakorvos szövettani mintát vehet, illetve a beteg állapotától függően polip vagy polipok eltávolítására is sor kerülhet. Ezen beavatkozások díját a vizsgálat ára nem tartalmazza.

A vizsgálat sikeréhez elengedhetetlen a megfelelő előkészítés, melynek lényege a vastagbél tökéletes kitisztítása, mely különböző előkészítő szerekkel történhet. A vizsgálat sikeréhez feltétlenül szükséges a megfelelő előkészítés, melynek lényege a vastagbél diétával és előkészítő szerrel történő tökéletes kitisztítása. Erre a célra a Citrafleet nevű béltisztító port alkalmazzuk, mely kiválóan kitisztítja a vastagbelet. Ez a gyógyszer egy citrom ízű, fehér, kristályos por. Hatóanyaga a nátrium-pikoszulfát, amely a vastagbélben helyileg ható stimuláns hashajtó, valamint a magnézium-citrát, amely ozmotikus laxatívumként hat a nedvesség vastagbélben történő visszatartása útján. A bélperisztaltika serkentésével kombinált potens kimosási hatást fejt ki, ezért alkalmas röntgenvizsgálat, colonoscopia vagy műtét előtti béltisztításra.

 Választhatja a vizsgálatot altatásban is

A gyomortükrözés és vastagbéltükrözés nem kellemes vizsgálat, ezért azoknál, akiknél nem ellenjavallt, érdemes lehet azt altatásban elvégezni. Az altatásos gyomortükrözés ugyan magasabb költséggel jár, de ilyenkor a vizsgálat kellemetlenségei teljesen kiküszöbölhetők, a vizsgálat utáni gyors ébredést követően pedig a beteg – amennyiben ennek ellenjavallata nincs – otthonába távozhat.

Altatásos gyomor- és vastagbéltükrözés esetén e két kellemetlen beavatkozást rögtön, egymást követően elvégezzük, miközben a beteg végigalussza a vizsgálatot.

Vizsgálat / bevatkozás neve:Ár
Gyomor- és vastagbél tükrözés altatás nélkül106.000 Ft

Tovább a részletes árlistára…

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu