DEXA csontsűrűség vizsgálat

A DEXA-vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető! A vizsgálat a legelterjedtebb, szakmailag javasolt standard eljárás a csontritkulás megállapítására maximum 185 centiméteres magasságig és 120 kg-os testsúlyig.

Hogyan zajlik a DEXA-vizsgálat?

A vizsgálat előtt a betegségekre, csonttörésre vonatkozó minden családi és személyes előzményre kiterjedő kérdést teszünk fel, mely adatok a számítógép adatbázisába kerülnek. A denzitometriás (DEXA) vizsgálat fájdalommentes. A páciensnek néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia.

Akinek nagy csontvesztése van, már a kisebb traumára, elesésre is eltörheti a csuklóját. Ez már felhívhatja a figyelmet a csontritkulásra. Előfordulhat, hogy nehéz kosár, csomag cipelésekor megroppan a derék, vagy a hát, és komoly fájdalmat okoz. Ilyenkor a csigolyák összeroppannak, aminek a következménye nemcsak a fájdalom, hanem maradandó idegrendszeri panaszok is keletkezhetnek, mint pl. porckorongsérv, lábzsibbadás, vagy akár bénulás.

A csontsűrűség mérés

A csontritkulás rettegett következménye a combnyaktörés, ami idős embernél ágyhoz kötöttséget eredményez, mely az életminőséget és életkilátásokat nagyban rontja, ezért a megelőzés a legfontosabb.

A csontok állapotának megítélésére elengedhetetlen a csontsűrűség mérése, a DEXA vizsgálat, mely a legpontosabb mérési módszer. A vizsgálat mindössze 10 percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes! A sugárterhelés pedig nem több, mint amennyi radioaktív háttérsugárzást kapunk nap, mint nap az éterből, vagy mint egy 1 órás repülőút során 10000 méter magasságban…

A csontsűrűség vizsgálat elsősorban az 50 év feletti hölgyeknek ajánlott, valamint azoknak a 40 év feletti nőknek és férfiaknak, akiknek a családjában előfordult csontritkulás.

Kinek ajánlott a DEXA vizsgálat?

A csontsűrűség mérés 50 éves kor felett mindkét nemnél javasolt bizonyos rizikófaktorok fennállása esetén. Ilyenek pl.: magas, vékony testalkat, genetikai tényezők, 1. típusú cukorbetegség, krónikus máj-, vagy vesebetegség, pajzsmirigy túlműködés, mellékpajzsmirigy betegség. De mindenképpen célszerű a vizsgálat elvégzése klimax körüli életkorban lévő hölgyeknek, illetve mindenkinek:

 • akinek kis traumára bekövetkező csonttörése volt (nehéz tárgyak emelése, kis esések),
 • aki csontritkulást okozó gyógyszereket szed, vagy szedett,
 • aki szervátültetés előtt, vagy után van,
 • 3 cm-t meghaladó magasság-csökkenés esetén,
 • dohányzás,
 • korai menopauza,
 • Chron betegség
 • tej, tejcukor, glutén érzékenység (felszívódási zavar) esetén

Ár: 12.500 Ft

 

Kérje Oszteoporózis szűrőcsomagunkat!

Tartalma:

 • Dexa csontsűrűség mérés a vizsgált testtájékon (Erzsébet Fürdő Medical)
 • Labor vizsgálat (Erzsébet Fürdő)
 • Reumatológus szakorvosi kiértékelés (Erzsébet Fürdő)

Ár: 45.500 Ft

Foglaljon időpontot személyesen az Erzsébet Fürdő recepcióján.

 

 

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu