GYOMORTÜKRÖZÉS ALTATÁS NÉLKÜL

Dr. Lombay Béla
Belgyógyász, gasztroenterológus főorvos

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a tápcsatorna felső szakaszának endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területén levő szöveti, szerkezeti elváltozások, lehetőség nyílik ezek kezelésére is.

A vizsgálat alkalmával egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeli a vizsgáló orvos.

Mikor végzünk gasztroszkópiát (gyomortükrözést)?

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalmak okának felderítésére. A vizsgálat alkalmával kimutatható fekély, gyomorhurut, esetleges daganat is.

A vizsgálat alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet, illetve idegentestek, polypok, in situ carcinoma eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre.

Előkészületek

A gyomortükrözés bármely napszakban elvégezhető. Ha orvosa másképp nem rendeli, 6 óra táplálék és 4 óra folyadékmegvonás szükséges a gyomortükrözés előtt. Amennyiben nincsenek biztosítva ezek a feltételek, a gasztroszkópiát nem lehet hibátlanul elvégezni, mert a gyomorban található (pangó) étel eltakarhat esetleges elváltozásokat.

A vizsgálatot megelőzően vizsgáló orvosa tájékozódik korábbi kortörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről.

A vizsgálat menete

  • A gyomortükrözés előtt – a szakorvosi konzultáció során – a páciensnek beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia.
  • Az endoszkópos eszköz levezetése előtt Lidocain spray-vel érzéstelenítjük a páciens torkát, melynek hatása kb. fél órán keresztül tart.
  • A 3-5 percig tartó vizsgálat során egy vékony, flexibilis csövet – az endoszkópot – vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron látja és így értékeli a vizsgáló orvos.
  • Szükség esetén szövettani mintavételre is sor kerülhet, illetve idegentestek, polypok, in situ carcinoma eltávolításra, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésre is lehetőség.

Gasztroszkópia után

Gasztroszkópiát követően közvetlenül, szóban tájékoztatjuk pácienseinket a vizsgálat eredményéről, és átadjuk a leletét is. Amennyiben mintavételre került sor, és emiatt szövettani vizsgálatra is szükség van, az eredményre max. 3-5 munkanapot kell csak várnia, mivel a szövettani minták feldolgozása és leletezése az endoszkópiával egy épületben található NEWLAB patológiai laborunkban történik. Az országban egyedülállóan a szövetminta levételét követően laboros kollégáink azonnal megkezdik a feldolgozást, így a lelet a lehető leghamarabb elkészülhet, és eljuthat a vizsgálatot végző orvoshoz.

Szövődmények

A Lidocain érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt.

Elenyésző számban léphetnek fel szövődmények: kaparó, kellemetlen érzés a torokban, ritkán hasi fájdalom, véres széklet, láz. Ezek a rutin diagnosztikus gyomortükrözés alatt nem, terápiás beavatkozás – mintavétel stb. – során esetleg előfordulhatnak. Ezekben az esetekben sürgősen tájékoztassa vizsgáló orvosát, aki azonnal megvizsgálja Önt.

Választhatja a vizsgálatot altatásban is

A gyomortükrözés nem kellemes vizsgálat, ezért azoknál, akiknél nem ellenjavallt, érdemes lehet azt altatásban elvégezni. Az altatásos gyomortükrözés ugyan magasabb költséggel jár, de ilyenkor a vizsgálat kellemetlenségei teljesen kiküszöbölhetők, a tükrözés utáni gyors ébredést követően pedig a beteg – az aneszteziológus orvos jóváhagyását követően – otthonába távozhat.

Altatásos gyomor- és vastagbéltükrözés esetén e két, éber állapotban kellemetlen beavatkozást rögtön, egymást követően elvégezzük, miközben a beteg végigalussza a vizsgálatot.

Vizsgálat / bevatkozás neve:Ár
Gyomortükrözés altatás nélkül48.000 Ft

Tovább a részletes árlistára…

Elérhetőségek

ERZSÉBET FÜRDŐ MEDICAL

Cím: Miskolc, Besenyői út 34.
Nyitvatartás:
Előjegyzés szerint.

Erzsébet Fürdő ügyfélszolgálat telefonszám: +36 46 200 275
Email: info@erzsebetfurdomedical.hu